Den norske ubåten HNoMS Uredd P41 står som et symbol på både heltemot og tragedie i Norges maritime historie under andre verdenskrig.
Bjørn Erik Strønen og Terje Grepperud har satt sammen artikkelen.
Innledning
Under overfallet 9.april 1940 var 5 av de norske ubåtene utplassert langs kysten, fra Oslofjorden til Narvik. En båt lå på verksted i Horten. Båtene var gamle, umoderne og hadde liten militær verdi.
B1 klarte imidlertid å seile over til England og ble brukt som øvings- og målfartøy i Irskesjøen. Nye mannskaper fikk, for kortere eller lengre tid, sin opplæring ombord og dette dannet grunnstammen i videreføring og kompetanseoppbygging av ubåtvåpenet.
Verftet Vickes Armstrong i Barrow i Furness hadde høsten 1941 en serie moderne undervannsbåter under bygging. Med bakgrunn i Den norsk/britiske militæravtalen av 28. mai 1941, fikk Den Kongelige Norske Marine, tilbud om å bemanne en britisk undervannsbåt.
Bakgrunnen for dette var at britiske ubåtadmiraler hadde merket seg at besetningen på B1 viste stor profesjonell dyktighet.
HNoMS Uredd P41 ble overtatt i desember 1941 med løytnant Rolf Quernheim Røren som sjef. 22 mann av besetningen hadde tidligere tjenestegjort på B1.
(«HNoMS», forkortelse for » His Norwegian Majesty’s Ship». Pennant nr P 41 for identifikasjon. Prefikset KNM ble tatt i bruk i 1946.)
Krigspatruljer
Åpner du lenka under er det basis informasjon og patruljerapporter fra Uredd i perioden 10.des 41 til 10.februar 43.
Uredd gjennomførte 8 krigspatruljer, symbolene i kartene viser HNoMS Uredds aktiviteter eller hendelser under patruljene.
Uredd, siste oppdrag
6.januar 43 seilte Uredd fra Dundee med et todelt oppdrag.
Først del var å landsette mannskaper fra Kompani Linge i området Noviken utenfor Bodø. Agentene hadde som oppgave å sabotere kraftforsyningen til Sulitjelma gruver («Operasjon Seagull»).
Deretter skulle Uredd seile til Mefjorden på Senja for å hente to franske marinegaster og to norske Secret Intelligence Service (SIS) agenter som den franske undervannsbåten Junon hadde etterlatt i november 1942 («Operasjon Upsilon»).
Før Uredd seilte fra Dundee ble skipssjef Røren gjort oppmerksom på at tyskerne hadde varsla om minefelt langs kysten av Nordland, inklusiv området Noviken og mellom Fugløya og Grønnøya.
Det britiske admiralitetet vurderte bunnforholdene mellom øyene til at det ikke var enga for minelegging. Admiralitetet konkluderte med at minelegging i området ble ansett for å være svært usannsynlig.
Det ble skjebnesvangert.
HNoMS Uredd P41, gikk på en tysk mine og hele besetningen på 35 omkom, hvorav 3 britiske sambandsfolk, 6 mannskaper fra kompani Linge og 1 norsk SIS-agenten.
The Norwegian Section in 9th Submarine Flotilla
Uredd P41 som sammen med HNoMS Utsira og HNoMS Ula var norske ubåter i «The Norwegian Section in 9th Submarine Flotilla» med base i Dundee i Skottland.
I lenka under er det en mer detaljert beskrivelse av formålet med 9ende ubåtflotiljen, tekniske data og oppdragene Uredd gjennomførte. Artikkelen i lenka er skrevet av Pål Giørtz.
HNoMS «Uredd» (P-41) – lokalhistoriewiki.no
Hva skjedde med HNoMS Uredd P41?
Kommandørkaptein Hans-Christian Kjelstrup som tjenestegjorde mange år i ubåtvåpenet, leverte i desember 1999; «Kronologisk beretning og rapport etter undersøkelser av vraket av undervannsbåten Uredd P41». Rapporten har ikke tidligere vært publisert.
Bernt Harald Utne, tidligere ubåtsjef, var til tider tett på arbeidet som ble gjort for å gjenskape Uredds siste oppdrag og søken etter vraket. Han har skrevet en beretning ut fra hukommelsen, kontrollert opp mot offentlig tilgjengelig data.
Rapporten fra Kjelstrup og beretningen til Utne er på flere områder overlappene. Begge bidrar til å belyse «Historie Uredd»
Uredds minne
Den 13. mars 1986 ble stedet der vraket ligger vigsla som krigsgrav ved en minnehøytidelighet om bord i kystvaktskipet «Nordkapp».
På NuF sin internettside er det lagt ut en egen artikkel om hvor og hvordan HNoMS Uredd P41 sitt minne markeres.
Kilder
• Undervannsbåten Uredd» av Jon Rustung Hegland
• Ubåtnett
• Lokal historie wiki
• «Tilstede og usynlig i 100 år» forfatter Svein Aage Knudsen,
• «Kronologisk beretning og rapport etter undersøkelser av vraket av undervannsbåten Uredd P41» utarbeidet av kommandørkaptein Hans-Christian Kjelstrup
• Identifisering av HNoMS Uredd P41 skrevet av Bernt Harald Utne.