Bjørn Erik Strønen og Terje Grepperud har satt sammen artikkelen.

Innledning
Da vraket av HNoMS Uredd P41 var lokalisert ble spørsmålet; Hva nå?»

Generalinspektøren for Sjøforsvaret, Bjarne Grimstvedt hadde drøfta muligheten til å vigsle stedet som krigsgrav med feltprosten og representanter for krigsveteranene. Grimstvedt konkluderte med at stedet burde vigsles som krigsgrav og bli liggende urørt til evig tid.,
Og slik ble det.


En Krigsgrav og et minnested

13. mars 1986 ble vraket vigsla som krigsgrav ved en minnehøytidelighet om bord i kystvaktskipet «Nordkapp», på posisjonen der ubåten ble funnet.

Den fine og rørende seremonien ble tatt opp av fotograf fra Forsvaret, lenka under.

(Dessverre har ikke Forsvarets Mediebank fulgt anmodningen om endring til HNoMS Uredd. Alle som talte under seremonien brukte utrolig nok betegnelsen KNM Uredd, det kan ikke endres, men tittelen på videoen kan og bør endes,)

KNM UREDD – EN KRIGSGRAV

Forbi seilas, foto Øyvind Lunde

KNM Kya, KNM Kobben og HMS Orpheus var med i «Forbi seilasen» for å hedre de omkomne. Foto Øyvind Lunde ombord på KNM Stadt


Mellom Riksvei 17, Nasjonal turistveg Helgeland, og sjøkanten ble «Ureddmonumentet, en sverdfisk som peker mot stedet der Uredd ble minesprengt, montert på en sokkel av marmor. Monumentet er lagd av den islandske kunstneren Erlingur Jonsson.

Manglende samordning mellom ubåtvåpenet og Sjøforsvarsstaben og misforståelser, førte til at symbolet på toppen av monumentet er en Sverdfisk og ikke to stiliserte delfiner over en undervannsbåt som et ubåtvåpenets våpenmerke.

18.juni 1987 avduka Kong Olav V minnesmerket på Ureddplassen ved Fugløyfjorden i Gildeskål kommune.
Forsvaret lagde en video av hendelsen som du ser i lenka;

UREDD – AVDUKING AV MINNESMERKE

Andre minnesmerker

Dundee Skottland

Ivar Eeg-Nielsen var til stede under minnemarkeringen 8.september 2018 og skrev:
«Til minne om de ubåtene, og deres mannskaper som tilhørte den 9 ubåt flotilla i Dundee som ble igjen ute på havet. Den norske ubåten HNoMS P41 Uredd var en dem som ikke kom hjem etter endt oppdrag.
I år er det 75 år siden Uredd la ut på det som skulle bli hennes siste patrulje, og tok med seg 42 mann ned i dypet.»

Video fra seremonien to år tidligere. Dundee International Submarine Memorial 2016.

Dundee International Submarine Memorial 2016

Ubåtkaia på Haakonsvern

Kransenedleggelse 26.feb 2021.

Ord fra sjef Ubåttjenesten kommandør Kjell Knut Aabrek, henta fra Facebook siden «Til minne om Ubåten Uredd».

«I dag holder vi en minnesmarkering med kransenedleggelse for Uredd. Det er 78 år siden ubåten ble erklært «overdue and considered lost».
Uredd dro ut på sitt siste tokt 5. februar 1943 for å løse et todelt oppdrag. På vei inn gikk Uredd tapt i et tysk minefelt sør for Bodø. Hele mannskapet omkom.
– Uredd hadde frem til det siste toktet vært gjennom en rekke patruljer og krigstokt langs norskekysten. Alltid ble oppdragene satt først og målet var å komme tilbake til et fritt Norge. Uredds mot, holdning og innsatsvilje har vært en betydelig drivkraft til den kultur og profesjonalitet som kjennetegner Ubåttjenesten, sa sjef Ubåttjenesten kommandør Kjell Knut Aabrek.»

Foto Undervannsbåttjenesten

Marinemuseet

Minnesmerke ved Marinemuseet på Karl Johans vern (KJV) Horten bekranses ved høytidelige anledninger.
Bjørn-Erik Strønen skrev i lokalavisa.

Foto Marinemuseet

Gildeskål

Uredd har gitt navn til det som er det beste stedet å minnes og ære de som omkom da HNoMS Uredd P41 gikk på ei mine, og trolig er den fineste rasteplassen langs Nasjonale turistveier «Ureddplassen. Statens Vegvesen oppgraderte plassen i 2018 for millioner av kroner.
En unik plass og en unik montasje.
Nasjonal turistveg Helgelandskysten, Ureddplassen / Norwegian Scenic Route

Kilder
• «Kronologisk beretning og rapport etter undersøkelser av vraket av undervannsbåten Uredd P41» utarbeidet av kommandørkaptein Hans-Christian Kjelstrup